Aile Konutu Şerhi Nedir Nasıl Alın
17.10.2023

Aile Konutu Şerhi Nedir Nasıl Alın

Aile konutu, ailenin yani eşler ve varsa çocukların birlikte yaşadığı meskendir. Aile konutu şerhi ise, eşlerden birinin diğerinin izni olmadan müşterek konutu satmasını, kiraya vermesini ve konut kiraysa kira sözleşmesini feshetmesini engelleyen bir düzenlemedir.

TMK md.194/I:
“Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.”

Yargıtay 2.Hukuk Dairesi’nin 2017/6283 E. 2018/14260 K. Ve 10.12.2018 tarihli kararı;
“Türk Medeni Kanunu’nun madde 193. hükmü ile eşlerin birbirleri ve üçüncü kişilerle olan hukuki işlemlerinde özgürlük alanı tanınmış olmakla birlikte Türk Medeni Kanunu’nun 194. madde hükmü ile eşlerin aile konutu ile ilgili bazı hukuksal işlemlerinin diğer eşin rızasına bağlı olduğu kuralı getirilerek eşlerin hukuki işlem özgürlüğü, “Aile birliğinin korunması” amacıyla sınırlandırılmıştır. Buna göre, eşlerden biri diğer eşin “Açık rızası bulunmadıkça” aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez ve aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Bu cümleden hareketle, aile konutunun maliki olan eş, aile konutundaki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde, aile konutunun devredilmesi gibi “Tek başına” bir ayni hakla sınırlandıramaz. Bu sınırlandırma “Ancak diğer eşin açık rızası alınarak” yapılabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 194. maddesi yetkili eşin izni için bir geçerlilik şekli öngörmemiştir. Bıı nedenle söz konusu izin bir şekle tabi olmadan, sözlü olarak dahi verilebilir. Ancak maddenin ifadesinden de anlaşılacağı üzere, iznin “Açık” olması gerekir. (…. Türk Medeni Kanunu’nun Getirdiği Yeni Şerhler; … Kitapçılık, … 2007. Birinci Basıdan İkinci Tıpkı Bası. s. 41-42).”

Peki aile konutu şerhi nasıl konulur?
Aile konutu eşlerden birinin malik olduğu konut ise, malik olmayan eş; tapuya ilgili evraklarla giderek aile konutu şerhi koydurabilir. Söz konusu aile konutu eşlerden biri tarafından kira sözleşmesi yolu ile sağlanmışsa diğer eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelecektir. Yani, ister satın alınmış isterse kiralanmış olsun; aile konutunda söz sahibi olmayan eş, ilgili yerlere müracaat ederek konut üzerinde hak sahibi olabilecek ve diğer eşin konut üzerinde tek taraflı işlem yapmasına engel olabilecektir.Boşanma davası açılmış ise eşlerden biri Mahkeme aracılığı ile de aile konutu şerhi konulması talep edilebilir. Bu durumda da Mahkeme aracılığı ile Tapuya müzekkere yazılarak aile konutu şerhi konulması sağlanabilir.

Aile konutu şerhi, boşanma davası ile birlikte kendiliğinden kalkar mı?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere aile konutu, eşlerin ve varsa çocukların birlikte yaşadığı meskendir. Dolayısıyla eşlerin boşanması ile birlikte konut, aile konutu olmaktan çıkacağı için aile konutu şerhinin de bir önemi kalmayacaktır. Ancak bunun için eşlerden birinin boşanma kararı ile birlikte tapuya giderek talepte bulunması gerekmektedir.
Aile konutu şerhine ilişkin sorularınız için bizi arayabilirsiniz. Herhangi bir hak kaybına uğramamak için Bursa boşanma avukatından destek alınız.

Bu Konuda Bize sorun !