Boşanma Davası Açmadan Önce Nafaka Talep Edilebilir mi?
Boşanma davası ile beraber eşlerden her biri karşı taraftan ekonomik gücü oranında maddi yardım talep edebilir. Hukukumuzda buna nafaka denilmektedir. Nafaka; tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakası olarak 3’e ayrılmaktadır. Dava devam ederken Mahkeme tarafından geçici olarak hükmedilen nafaka tedbir nafakasıdır. Davanın sonunda ise eş için hükmedilen nafakaya yoksulluk; çocuk için hükmedilen nafakaya ise iştirak nafakası denilmektedir.
Genelde tedbir nafakasının boşanma davası ile birlikte talep edildiği görülmekte ise de boşanma davası açılmadan da eşler ayrı yaşamaya başlamış ise maddi desteğe ihtiyaç duyan eş, tedbir nafakası davası açabilmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 197. Maddesinin 2.fıkrası da , “Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.” şeklindedir.
Yani tedbir nafakası talep edebilmek için boşanma davası açmak şart değildir. Ancak bu durumda Mahkemece nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden tarafın ayrı yaşamada haklı olması ve ayrı yaşama nedeniyle yoksulluğa düşmesi gerekmektedir. Aksi halde Mahkemece eşin tedbir nafakası talebi reddedilecektir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2017/2-2208 E., 2020/575 K. Ve 09.07.2020 tarihli kararı, “Öte yandan, eşin ayrı yaşamı için bağımsız tedbir nafakası ayrı yaşamada haklılık varsa verilebilir. Bağımsız tedbir nafakası davasında kural olarak tarafların kusur durumu ölçü olarak alınamaz. Tedbir nafakası istenen kusursuz olsa bile, diğer koşullar gerçekleşmişse tedbir nafakası verilebilir. Başka bir anlatımla bağımsız tedbir nafakası davasında dikkate alınacak ölçü; tarafların kusur durumları değil, nafakayı talep eden eşin ayrı yaşamada haklı olup olmadığıdır.” şeklindedir.
Nafakaya ilişkin sorularınız için bizi arayabilirsiniz. Herhangi bir hak kaybına uğramamak için Bursa boşanma avukatından destek alınız.