BURSA AĞIR CEZA AVUKATI
1.06.2024

BURSA AĞIR CEZA AVUKATI

Ceza mahkemeleri, asliye ceza, ağır ceza, çocuk, çocuk ağır ceza mahkemeleri ve özel kanunla kurulan diğer görevli mahkemelerdir. Burada hangi suç türünün hangi mahkemenin görevi alanına girdiği 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkında Kanun’unda düzenlenmiş olup, bu kanunun 12. Maddesinde,

 

“Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanununda yer alan yağma (m. 148), irtikâp (m. 250/1 ve 2), resmî belgede sahtecilik (m. 204/2), nitelikli 7 Bu maddenin başlığı, “Sulh ceza mahkemesinin görevi” iken, 18/6/2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunun 48 inci maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir. 8 18/6/2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunun 49 uncu maddesiyle bu fıkrada yer alan, “sulh ceza” ibaresinden sonra gelmek üzere “hâkimliği” ibaresi eklenmiştir. dolandırıcılık (m. 158), hileli iflâs (m. 161) suçları, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısmının Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (318, 319, 324, 325 ve 332 nci maddeler hariç) ve 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtayın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler, askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler ile çocuklara özgü kovuşturma hükümleri saklıdır.”

 

şeklinde ağır ceza mahkemesinin bakacağı suç türleri ve on yıldan fazla hapis cezasının gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakma görevi ağır ceza mahkemelerine verilmiştir. Bu suç türlerini tek tek yazacak olursak; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, kasten öldürme, hileli iflas, yağma, rüşvet, zimmet,  irtikap, resmi belgede sahtecilik, dolandırıcılık, cinsel saldırı,devletin güvenliğine ilişkin suçlar, doku ve organ ticareti, insanlığa karşı işlenen suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı işlenen suçlar, Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ,3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar diyebiliriz.

 

Bu noktada, Bursa ceza avukatının hem ağır ceza hem asliye ceza mahkemelerinin görevli olduğu suç türlerine hakim olması ve burada her iki mahkeme arasındaki ayrımın doğru yapılarak, soruşturmanın doğru yürütülmesi ve kovuşturmanın görevli mahkemede açılması amacıyla yargılama sürecine etki edilmesi elzemdir.

 

Ağır ceza mahkemeleri, bir başkan ve yeteri kadar üyeden oluşur. Bir başkan ve iki üye ile bu mahkeme toplanır. Ağır ceza mahkemesi duruşmalarında, bir duruşma savcısı bulunmaktadır.

 

Bursa ağır ceza avukatı, Bursa İli yargı çevresinde görevli ağır ceza mahkemelerinde yargılaması yapılacak olan veya yargılamasına devam edilen dosyalarda hukuki yardım sağlayabilecektir. Bursa Hukuk Bürosu, soruşturma evresinde, asliye ceza veya ağır ceza mahkemelerinde, anayasal hak ve özgürlükler kapsamında, en etkili ve başarılı neticeyi almak için çalışacaktır.

Bu Konuda Bize sorun !