BURSA MİRAS AVUKATI VE VASİYETNAMENİN İPTALİ
7.10.2024

BURSA MİRAS AVUKATI VE VASİYETNAMENİN İPTALİ

Bursa'da miras ve vasiyetname  hukuku alanında uzmanlaşmış miras avukatı arıyorsanız Bursa Hukuk Bürosuyla iletişime geçebilirsiniz. Bursa Hukuk Bürosu miras hukuku alanında uzmanlaşmış kadrosuyla size yardımcı olacaktır. Bursa Hukuk bürosu kadrosunda beş avukat ve bir stajyer bulunmakta olup avukatlarımızdan iki tanesi miras hukuku alanında uzmanlaşmış miras avukatlarıdır.

Miras hukuku konularından vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzuları ile mirasının paylaşım esaslarını belirleyen yazılı belge veya sözlü beyandır.

 

·         Vasiyetname, miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa iptal edilebilir,

·         Vasiyetname, yanılma aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa, mirasçılar veya vasiyet alacaklısı vasiyetnamenin iptalini isteyebilir

·         Vasiyetnamenin içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlaka aykırı ise, vasiyetnamenin iptali istenebilir.

·         Vasiyetname, kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa, vasiyetnamenin iptali istenebilir.

 

KAT MÜLKİYETİ YA DA KAT İRTİFAKI KURULAMAMASI VASİYETİN İPTALİ SEBEPLERİNDEN DEĞİLDİR.

 

Vasiyete konu edilen taşınmazın imar kanununa aykırı olarak inşa edilmiş olması ve kat mülkiyeti olmaması vasiyetin iptalini gerektirmemektedir. Yukarıda da detaylı olarak değindiğimiz üzere vasiyetin iptali sebepleri kanunda sınırlı olarak sayılmış olup Kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulamaması vasiyetin iptali sebeplerinden değildir.

 

Bir taşınmaz kaçak yapı dahi olsa vasiyete konu olabilmektedir. Miras bırakan tarafından kat mülkiyeti veya kat irtifakına geçilmemiş olsa dahi yargıtayın içtihatı birleştirme kararlarından da anlaşılacağı üzere kat mülkiyeti kütüğüne henüz tescil edilmeyen bir bağımsız bölümün ya da bir bağımsız bölüme ilişkin henüz kurulmamış kat irtifakının satışının vaadi geçerli olduğu gibi kıyasen vasiyete konu edilmesi de olanaklıdır.

 

 YARGITAY KARARI           

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi E. 2002/13381 K. 2002/15021 T. 26.12.2002 kararı "Miras bırakan veya taraflarca kat mülkiyeti veya kat irtifakına geçilmemiştir. 24.4.1978 tarih 3-4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında belirtildiği üzere kat mülkiyeti kütüğüne henüz tescil edilmeyen ve böylelikle ayrı bir taşınmaz mal niteliği kazanmayan bir bağımsız bölümün ya da bir bağımsız bölüme ilişkin henüz kurulmamış kat irtifakının satışının vaadi geçerli olduğu gibi kıyasen vasiyet yoluyla temliki de olanaklıdır.”

 

Bu süreçle ilgili daha spesifik bir durumunuz veya sorularınız varsa, Bursa Hukuk Bürosu miras avukatları olarak yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

 

Bu Konuda Bize sorun !