DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME AİTTİR
8.05.2024

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME AİTTİR

DÜĞÜNDE TAKILAN ALTINLAR KİME AİTTİR ?

Düğün takıları, düğün sırasında evlenen çiftlere davetliler tarafından takılan altın, bilezik, küpe, kolye, takı seti, para vb. her türlü mal varlığı değeridir.
Boşanma aşamasında düğün takılarının kime ait olduğu merak konusudur.

Düğüne takılan altınların kadın eşe ait olduğu Yargıtay tarafından benimsenen genel görüştür.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2022 yılında verdiği son emsal kararda da "Yaygın örf ve adet ile ülke gerçeklerine göre kural olarak, düğün sırasında takılan ziynet eşyası ve paralar kim tarafından ve hangi eşe takılırsa takılsın aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı takdirde kadına bağışlanmış sayılır." kabul etmiştir.
Yargıtay'ın son görüşü doğrultusunda, düğün sırasında takılan ziynet eşyalarının kim tarafından ve hangi eşe takılırsa takılsın aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı takdirde kadına bağışlanmış sayılacağını kabul edilmektedir. 

Düğün merasimi sırasında erkeğe takılan altınların da aksini kabul eden örf ve adet kuralı ya da taraflar arasında anlaşma bulunmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılmaktadır. 

Düğün merasimi sırasında takılan takıların, kadın veya erkek eşin yakınları tarafından takıldığı hususunda bir ayrım bulunmamaktadır.
Düğün takılarının kim tarafından takıldığının önemi olmaksızın kural olarak kadına bağışlanmış sayılmakta ve kadının kişisel malı olarak kabul edilmektedir.  


Düğün takıları/ ziynet eşyaları nasıl talep edilir ?

Düğünde takılan altınlar boşanma davası ile birlikte talep edilebileceği gibi boşanma davasından ayrı bir ziynet alacağı davası ile de talep edilebilmektedir.
Düğün takılarının boşanma davası ile birlikte talep edilmesi halinde ziynet harcının yatırılması gerekmektedir. 

Ziynet eşyaları aynen iadesi veya para karşılığı bedelinin iadesi talep edilebilmektedir.
Aynen iade talebi halinde zamanaşımı süresi yoktur, ancak paranın iadesi talebi 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. 


Ziynet alacağında ispat yükü hangi tarafa aittir ?

Düğün takılarını talep eden taraf ispat yükü altındadır.
Ancak düğün takılarının düğün masrafları veya borçlar için kullanılması halinde bu takıların geri iade edilmek üzere verilip verilmediğini ispatlamakla yükümlü olan taraf erkek tarafıdır. Kullanılan ziynet eşyalarının kadın tarafından iade edilmemek üzere verildiğine ilişkin ispat yükü ise erkek eşe aittir.
Erkek tarafın, iade edilmemek üzere ziynet eşyalarını bozdurduğunu ispatlayamaması halinde kadının ziynet eşyaları talebi kabul edilecektir. 

Düğün takıları/ ziynet eşyaları mal rejimine konu edilebilir mi ?

Düğün takıları kadının kişisel malı olarak sayılmaktadır. Kişisel mallar mal paylaşımına konu edinmediğinden, düğün takılarının mal rejimi tasfiyesi davasına konu olması mümkün değildir. 

Bu süreçte bir avukatınızın olması süreci doğru yönetebilmek ve sürecin uzamaması açısından oldukça önemli olup, detaylar için Bursa Hukuk ve Arabuluculuk'a başvurabilirsiniz.  




Bu Konuda Bize sorun !