FAZLA MESAİ (FAZLA ÇALIŞMA) NEDİR?
1.06.2024

FAZLA MESAİ (FAZLA ÇALIŞMA) NEDİR?

Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. Bir işçi, işyerinde haftalık kırk beş saati aşan bir çalışma yapıyorsa fazla mesai ücretine hak kazanmaktadır. Fazla mesai yapan işçi, her bir saat fazla çalışması için, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ücrete hak kazanır. Yani bir işçi, bir saat fazla mesai yaptıysa, normal saatlik ücretinin bir buçuk katı ücrete hak kazanacaktır.
İş sözleşmesinde, haftalık mesai 45 saatin altında belirlenmiş ise, belirlenen mesai saatini aşan çalışmalar da fazla mesai olarak kabul edilmektedir. Örneğin iş sözleşmesinde haftalık mesai süresi 35 saat belirlenmiş ise, 35 saatin üstündeki çalışmalar da fazla mesai olarak kabul edilecektir. Ancak bu durumda fazla mesai ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmi beş yükseltilmesi suretiyle ödenecektir.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir. İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
 
Fazla Mesainin İspatı Kimdedir?
 
Kural olarak fazla mesai yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla mükelleftir. İşçi bu iddaasını tanık dahil her türlü delille ispatlayabilir. Genellikle de işçilik alacağı davalarında tanık beyanları büyük önem arz etmektedir. Ancak dinlenecek tanığın, işçi ile aynı işyerinde ve aynı dönemlerde çalışması gerekmektedir. Burada da işçi avukatının, tanık bildirecek olan müvekkilini aydınlatması önemlidir. Fazla mesai yapıldığının ispatı işçide; bu fazla mesailerin karşılığının ödendiğinin ispatı ise işverendedir.
 
İmzalı Bordro Var ise İşçi, Fazla Mesai Ücretine Hak Kazanamaz Mı?
 
İmzalı ücret bordrosu var ise işçinin ücret bordrosunda belirtildiği kadar fazla mesai yaptığı kabul edilir. İşçi, bordroda belirtilenden daha fazla mesai yaptığını idda ediyorsa artık tanık dahil her türlü delille bu iddiasını ispatlayamaz. İşçi, öncelikle imzalı ücret bordrosunun sahteliğini ispatlamalı ya da senede karşılık senetle ispat kuralı gereği iddiasını yazılı bir delille ispatlamalıdır. İşçi, ücret bordrosuna ihtirazi kayıt koyarak imza atmış ise bu durumda da tanık dahil her türlü delille bordroda belirtilenden daha fazla mesai yaptığını ispatlayabilecektir.
İmzalı ücret bordrosu var ve işçi imzalı ücret bordrosunun aksini ispatlayamamış ise mahkeme, ücret bordrosunda belirtilmiş fazla mesainin karşılığının ödenip ödenmediğini araştıracaktır. Yani sadece bordroda fazla mesainin yapıldığının gösterilmesini tek başına ücretin de ödendiğini ispat anlamına gelmemektedir. Ücretin ödendiğini ispat daima işveren üzerindedir.
Ücret bordrosu işçi tarafından imzalanmış olmasına rağmen bordroda fazla mesai karşılığı yok ise yani fazla mesai yapılmadığı belirtilmiş ise bordronun imzalı olup olmamasının da bir önemi bulunmamaktadır. İşçi bu durumda da tanık dahil her türlü delille fazla mesai yaptığını ispatlayabilecektir.
 
Fazla mesai ücreti de dahil olmak üzere bütün işçilik alacaklarınız için Bursa İşçi Avukatından destek almanız, süreci daha sağlıklı ve başarılı bir şekilde sonuçlandırmak adına büyük önem arz etmektedir.

Bu Konuda Bize sorun !