Fuhuş Suçu nedeniyle iş yerinin kapatılması:
17.10.2023

Fuhuş Suçu nedeniyle iş yerinin kapatılması:

Fuhuş suçu nedeniyle iş yeri kapatma işleminin nasıl yapılması gerektiği

İlgili Mevzuata göre kapatma işleminin ne şekilde yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarımız:

2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun 8. Maddesinde,

“Polisçe kat’i delil elde edilmesi halinde; “mevzuata aykırı faaliyet gösteren genelevler, birleşme yerleri ve fuhuş yapılan evler ve yerlerin otuz günü geçmemek üzere kapatılabileceği düzenlemiştir.

Yine, Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü’nün 95. maddesinde,

“İzin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbar edilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılır. Bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edildiği takdirde, düzenlenecek tutanaklar gizli inceleme raporları ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulur. Bu yerler hakkında komisyonca 104 üncü maddeye göre işlem yapılır.”

şeklinde belirtildiği üzere, bir yerde fuhuş yapıldığının ortaya konulabilmesi için, kapatmadan önce gizli bir inceleme yapılması ve bu gizli inceleme sonucunda elde edilen somut delillerin, düzenlenen inceleme raporu ve  tutanaklarla birlikte komisyona sunulması gerekmektedir.

Bu konuya ilişkin değerlendirme yapılan Danıştay 10. Dairesi’nin 2016/11555 Esas, 2018/259 Karar sayılı ilamında,

“Bir yerin fuhuş yerleri tabiri kapsamına girmesi için kolluk güçleri tarafından bu yönde yapılmış tespitlerin olması veya somut deliller ortaya konulması gerektiği kuşkusuzdur. Bir işyerinin bahsi geçen Tüzüğün 104. maddesine göre kapatılabilmesi için fuhuş yaptığı iddia edilen kişilerin ifadelerinin yanı sıra açık ve somut bir şekilde tutanak, bilgi ve belgelerle ispatlanması ve fuhuşa aracılığın işyeri yönetimi ve çalışanlarının bilgileri dahilinde yapıldığının ortaya konulması gerekmektedir.”

.

Yine Danıştay 10. Dairesi’nin 2016/8138 Esas, 2018/1235 Karar sayılı ilamında,

“aramalarda idarenin işlemini doğrulayacak gizli tertibat alınmadığı; teknik veya fiziki takip yapılmadığı veya parasal herhangi bir unsurun ele geçirilmediği; yapılan aramada fuhuş yapıldığına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadığı görülmüştür. Bu durumda işyerinde konsomatris olarak çalıştıklarını beyan eden ve farklı bir müeyyideye tabi tutulabilecek olan bayanların, davacıya ait işyerinde fuhuş için bulundukları ve davacıya ait gece kulübünde fuhuşa aracılık yapıldığı yönünde mevzuat hükümlerinin aradığı nitelikte herhangi somut bir bilgi, belge veya tespite rastlanılmadığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.”

DANIŞTAY YERLEŞİK İÇTİHATLARINDA İLGİLİ TÜZÜKLE BELİRTİLEN TESPİTLERİN YAPILMADIĞI HALLERDE, YAPILAN KAPATMA İŞLEMİNİN HUKUKA AYKIRI OLDUĞU VE İPTALİ GEREKTİĞİ YÖNÜNDE GÖRÜŞ BENİMSENMİŞTİR.

Şeklinde belirtildiği üzere, bir yerde fuhuş yapıldığının tespiti için, fuhuş yapıldığını iddia eden kişilerin ifadesi yeterli olmayıp, bu ifadelerin yanı sıra somut bir şekilde tutanak, bilgi ve belgelerle ispatlanması ve fuhuşa aracılığın işyeri yönetimi ve çalışanlarının bilgileri dahilinde yapıldığının ortaya konulması gerekmektedir.

Bu Konuda Bize sorun !