Fuhuş Suçu ve Cezası
2.11.2024

Fuhuş Suçu ve Cezası

Fuhuş Suçu ve Cezası:

Türkiye'de fuhuş suçu, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiştir. Fuhuş, genel olarak cinsel ilişki karşılığında maddi kazanç sağlamak olarak tanımlanır. Türkiye'de fuhuş yapmak suç olarak tanımlanmamış olup, TCK 227. Maddesinde fuhşa zorlamak, teşvik etmek, fuhuş yapılmasını kolaylaştırmak, bu maksatla yer ve tedarik etmek, fuhşa aracılık etmek suç olarak tanımlanmıştır.


Fuhuşa Aracılık Edenler:

Fuhuşu teşvik eden, kolaylaştıran veya aracılık yapan kişiler için 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu kişiler, fuhuş yapanların güvenliğini veya durumunu kötüye kullanarak kazanç elde ediyorlarsa, daha ağır cezalarla karşılaşabilir.

Eğer fuhşa teşvik edilen çocuk ise, 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


Fuhuş Suçunda Tutuklama Kararı Verilebilir mi:

Fuhuş suçu şüphesiyle gözaltına alınan şüpheli hakkında tutuklama kararı verilebilmesi mümkündür. Bu suça ilişkin tutukluluk süresi en çok 1 yıl olup, ancak bu süre  zorunlu haller gerekçe gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Böylece azami tutukluluk süresi 1 yıl 6 ay olacaktır.


T.C. Yargıtay Ceza Genel Kurulu Esas:2015-14-359 Karar:2015-417 Karar Tarihi:24.11.2015,

"....Mağdurenin soruşturma sırasındaki ayrıntılı ve samimi beyanları, bu beyanı doğrulayan tanık ...'nin anlatımı ve olayın gelişimi bir bütün halinde değerlendirildiğinde, gazino, bar ve birahanelere eleman sağladığını belirten sanığın, iş ilanıyla bağlantı kurduğu geçim sıkıntısı çeken mağdureyi restoranda çalıştıracağından bahisle Aksaray'dan İzmir'e hile ile getirtip iki gün yanında barındırdıktan sonra 'seni Balıkesir'e göndereceğim, oradaki genelevle anlaştım' şeklindeki sözle mağdureyifuhuşa teşvik ettiği, mağdurenin fuhuş amacıyla Balıkesir'e sevkini gerçekleştirmek amacıyla araç temini için evden ayrılmasını fırsat bilen mağdurenin de evden kaçarak polise müracaat ettiği anlaşıldığından, sanığın üzerine atılı fuhuş suçunun sabit olduğu ve eylemini hile ile gerçekleştirmesi nedeniyle TCK'nun 227/4. fıkrasında tanımlı nitelikli fuhuş suçunu oluşturduğu kabul edilmelidir..."


Sosyal Hizmetler ve Rehabilitasyon:

Fuhuşla mücadelede, yalnızca cezai yaptırımlar değil, aynı zamanda sosyal hizmetler ve rehabilitasyon programları da önemlidir. Bu tür programlar, fuhuş yapan kişilere destek sağlamak, topluma kazandırmak ve mağdurları korumak amacıyla geliştirilmiştir.

Bursa'da ceza hukuku alanında uzmanlaşmış avukat arıyorsanız Bursa Hukuk Bürosuyla iletişime geçebilirsiniz. Bursa Hukuk Bürosu ceza hukuku alanında uzmanlaşmış kadrosuyla size yardımcı olacaktır.

Bu Konuda Bize sorun !