İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE FESHİ
18.11.2024

İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE FESHİ

İŞÇİNİN HAKLI NEDENLE FESHİ

Bursa'da  iş hukuku alanında uzmanlaşmış işçi avukatı arıyorsanız Bursa Hukuk Bürosuyla iletişime geçebilirsiniz. Bursa Hukuk Bürosu iş hukuku alanında uzmanlaşmış kadrosuyla size yardımcı olacaktır. Bursa Hukuk bürosu kadrosunda beş avukat ve iki stajyer bulunmakta olup avukatlarımızdan iki tanesi iş hukuku alanında uzmanlaşmış işçi avukatlarıdır.

İş sözleşmesi, işçi tarafından veya işveren tarafından, belirli koşulların varlığı halinde, haklı nedenle sona erebilmektedir. İşçi, haklı sebeplerin varlığı halinde işverene bildirimde bulunmaksızın iş sözleşmesini derhal feshedebilmektedir.

İşçi Hangi Hallerde İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Sona Erdirebilir ?

İşçinin iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirebilme halleri İş Kanunun 24.maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebepler olarak üç başlık altında sıralanmıştır. Bu makalemizde bu başlıkları ve işçinin iş akdini hangi hallerde haklı nedenle sona erdirebileceğini tek tek açıklayacağız.

Sağlık Sebepleri Nedeniyle İş Sözleşmesin Haklı Nedenle Sona Erdiği Haller:

İşçi, sağlık sebepleri nedeniyle de iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirebilmektedir. Bu haller, iş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa ve işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa şeklindedir. Sayılan hallerin varlığı halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, işçinin işin niteliğinden doğan bir sebepten ötürü sağlık problemi yaşamasıdır, işini niteliğinden kaynaklanmayan sağlık sebepleri halinde bu madde uygulama alanı bulamayacaktır.

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri Sebeplerle İş Akdinin Haklı Nedenle Sona Erdiği Haller:

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri nedeniyle işçinin iş akdi haklı nedenle feshedebileceği durumlar ise Kanun maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu haller:

1-İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmesinin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa,

2-İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa,

3-İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa,

4-İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa,

5-İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

6-Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa

Şeklinde olup sayılan hallerin varlığı halinde işçi, iş sözleşmesini derhal feshedebilmektedir. İşçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri sebepleri öğrendiği günden başlayarak altı iş günü içinde iş sözleşmesini derhal sona erdirmesi gerekmektedir. Söz konusu altı günlük süre hak düşürücü niteliktedir. Altı iş günü aşıldıktan sonra işçinin iş sözleşmesini feshetmesi halinde haklı nedenle fesihten söz edilmesi mümkün olamayacaktır. Ancak sağlık sebepleri ve zorlayıcı sebepler bakımından herhangi bir süre koşulu bulunmamaktadır.

Zorlayıcı Sebepler Nedeniyle İş Akdinin Haklı Nedenle Sona Erdiği Haller:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkması halinde işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirebilmektedir. Bu zorlayıcı sebeplere doğal afetler, yangın, sel gibi olağanüstü haller örnek verilebilmektedir.

İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Fesheden İşçi Kıdem Tazminatını Talep Edebilir Mi ?

Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları burada da geçerli olduğundan fiili bir yıl çalışması bulunan işçinin yukarıda sıralanan haklı nedenlerin varlığı halinde iş sözleşmesini sona erdirdiği takdirde kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Fesheden İşçi İhbar Tazminatını Talep Edebilir Mi ?

İhbar tazminatı bildirim sürelerine uyulmadığı takdirde karşı tarafın ödemesi gereken bir tazminattır. İş Kanunun 24.maddesi işçinin işverene ihbar süresinde bulunmaksızın derhal iş ilişkisini sona erdirebilmesine olanak sağladığından işçinin, işverenden ihbar tazminatı talep etmesi hukuken mümkün değildir.

İş Sözleşmesini Haklı Nedenle Fesheden İşçi Diğer İşçilik Alacaklarını Talep Edebilir Mi ?

İş sözleşmesinin haklı veya haksız feshedilmesinin önemi olmaksızın işçi; yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil alacağını her halükarda beş yıllık zamanaşımı süresi içerisinde talep edebilmektedir.
Bu beş yıllık süre işçilik alacaklarının ödenmesi gerektiği tarihten itibaren başlamaktadır.

Bu süreçle ilgili daha spesifik bir durumunuz veya sorularınız varsa Bursa Hukuk Bürosu işçi avukatları olarak yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Bu Konuda Bize sorun !