Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır.?
17.10.2023

Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır.?

Miras paylaşımı yapılabilmesi için öncelikle miras bırakanın yasal mirasçılarının belirlenmesi gerekmektedir. Ancak, mirasbırakan hayattayken vasiyetname veya miras sözleşmesi yaparak, yasal mirasçıların payının değişmesine veya  mirastan hak elde edememelerine sebep olacak şekilde hareket edebilir. Bu nedenle; miras paylaşımı, miras bırakanın hayattayken mirası üzerinde ölüme bağlı tasarrufta bulunup bulunmadığı hususları gözetilerek değerlendirme yapılacaktır.

Yasal Mirasçıların Miras Paylaşımı

    • Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları onun altsoyudur. Mirasbırakanın altsoyu çocukları ve çocuklarının çocukları, torunların çocukları şekilde devam etmektedir. Mirasbırakanın çocukları eşit olarak mirasçılardır. Mirasbırakanın çocuğu mirasbırakandan önce öldüyse, kendi altsoyu yerini alır.
    • Mirasbırakanın altsoyu bulunmuyorsa, mirasçıları anne ve babasıdır. Anne ve baba eşit miras payına sahiptirler. Eğer anne ve baba ölmüşse, onların yerine kendi altsoyları geçerek mirasçı olurlar.
    • Mirasbırakanın altsoyu, anne ve babası, anne ve babasının altsoyu bulunmuyorsa, mirasçı büyük ana ve büyük babadır. Büyük ana ve büyük baba mirasbırakandan önce ölmüşse, onların altsoyu mirasçı olur.
    • Sağ kalan eşin miras payı, miras payını birlikte alacağı zümreye göre değişiklik göstermektedir. Sağ kalan eş, mirasbırakanın altsoyuyla birlikte mirasçı olacaksa dörtte birine, mirasbırakanın anne ve babası zümresi ile birlikte mirasçı olacaksa mirasın yarısına, mirasbırakanın büyük ana ve büyük baba zümresiyle birlikte mirasçı olacaksa mirasın dörtte üçüne, hiçbiri yoksa mirasın tamamına sahip olur.

Vasiyetname veya Miras Sözleşmesi Olması Halinde Miras Paylaşımı

Mirasbırakan altsoyu, ana ve babası veya eşinin saklı paylar dışında mirasının tamamında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Saklı pay mirasbıranın altsoyu için mirasın yarısı, ana ve babadan her biri içinmirasın dörtte biri, sağ kalan eş altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde payının tamamı, diğer hallerde dörtte üçüdür.

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi’nin 2015/2268 E., 2015/7200 K. sayılı ilamı:

Davacı vekili tarafından, 19.11.2013 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesi verilmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 18.06.2014 günlü hükmün Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

Karar: Dava, 05.05.1974 tarihinde vefat eden muris O. kızı H. E.’nın mirasçılık belgesinin verilmesi isteğine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.

Bu Konuda Bize sorun !