NİŞANLILIK HUKUKUNDA HEDİYELERİN GERİ VERİLMESİ
8.08.2024

NİŞANLILIK HUKUKUNDA HEDİYELERİN GERİ VERİLMESİ

Nişanlılık ilişkisinin sona ermesinin doğuracağı hukuki sonuçlardan biri, nişanlanmanın yapıldığı sırada veya sonradan nişanlılığın devam ettirildiği süreç içinde nişanlıların almış oldukları hediyelerin geri verilmesidir.

Hediyelerin geri verilmesini isteyebilme hakkı nişanlılardan başka onların ana babalarına hatta ana baba gibi hareket eden kişilere de tanındı. Öte yandan hediyelerin geri verilmesi, nişanın bozulmasının dışında nişanlılığın ölüm ve gaiplik durumunda sona ermesi halinde dahi istenebilecekti.

               
 Yeni Medeni Kanun’da bu değişik düzenlemeyi aynen benimsemiş bulunmaktadır. Gerçekten 122. Maddeye göre “nişanlılık evlenme dışında bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın veya onlar gibi davrananların diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir”

             
  Medeni Kanun nişanlılığın sona ermesine, hediyelerin geri verilmesi sonucunu bağlamış olması, son derece normal ve isabetlidir. Çünkü nişanlılığın sona ermesiyle birlikte nişanlıların birbirlerine veya nişanlılardan birinin ana ve babasının ya da onlar gibi davrananların diğer nişanlıya hediye vermek suretiyle yapmış oldukları kazandırıcı işlemlerin hukuki sebebi ortadan kalkmış olmakta, böylece de kazanım bir tür sebepsiz zenginleşmeye dönüşmüş olmaktadır. Nitekim Kanun’un 122. Maddesinin ikinci fıkrasında “hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır” hükmüyle de hediyelerin geri verilmesinde kıyas yoluyla sebepsiz zenginleşme hükümlerinin uygulanacağını belirtmiştir.

              
 Geri verilmesi söz konusu olan hediyeler, nişan dolayısıyla ve nişanlama sırasında veya nişanlılığın devam ettiği süreç içerisinde verilmiş olan hediyelerdir. Bunun dışında başka sebeplerle verilmiş olan hediyeler ile nişanlanmadan önce verilmiş olan hediyelerin geri verilmesi bu madde hükmü kapsamına girmemektedir.

               
 Öte yandan hediyelerden sadece alışılmışın dışında kalanların geri verilmesi istenebilecektir. Başka bir deyişle, nişanlanma dolayısıyla verilmesi alışılmış hediyelerin geri verilmesi söz konusu olmayacaktır. Özellikle söz konusu hediyeyi veren nişanlının mali gücünü aşarak örneğin büyük borç yükü altına girerek ya da mal varlığını elden çıkarmak suretiyle alıp verdiği hediyenin onun yönünden fahiş sayılması ve fahiş olmayacağının kabulü düşünülemez.


Hediyelerin geri verilmesinin istenebilmesi için nişanlılığın evlenme dışındaki bir sebeple sona ermiş bulunması yeterlidir. Başka bir sebep örneğin nişanın bozulmasında nişanlılardan birinin kusurlu olup olmadığını araştırmaya gerek yoktur. Zira nişan, nişanlılardan birinin kusuruyla bozulmuş olsa bile gerek kusurlu nişanlı gerek kusursuz nişanlı diğerine vermiş olduğu hediyenin geri verilmesini isteme hakkında sahiptir.

               
Bu süreçte miras hukuku alanında  bir aile hukuku alanında uzman avukatınızın olması süreci doğru yönetebilmek ve sürecin uzamaması açısından oldukça önemli olup, detaylar için Bursa Hukuk ve Arabuluculuk’a başvurabilirsiniz.

 

Bu Konuda Bize sorun !