Soy bağının Reddi Davası Nedir? Soy bağının Reddi Davasının Kimler Açabilir?
17.11.2023

Soy bağının Reddi Davası Nedir? Soy bağının Reddi Davasının Kimler Açabilir?

SOYBAĞININ REDDİ DAVASI NEDİR?

Soy bağı kelime anlamıyla aynı atadan (babadan) gelen bağ demektir. Soy bağının reddi davası ise; en basit tanımıyla çocuk ile nüfusta baba olarak görünen kişi arasındaki soy bağının ortadan kaldırılmasıdır. Evlilik birliği içerisinde veya evlilik sona erdikten sonra 300 gün içinde doğan çocuğun babası, karine olarak kocadır. Ancak bu karinenin aksi de mümkündür. Yani çocuk, her ne kadar evlilik birliği içerisinde doğmuş ise de babası koca dışında bir başkası da olabilir. Bu durumda soy bağının reddi davası açılarak babalık karinesi çürütülebilmektedir.

Soy Bağının Reddi Davasını Kimler Açabilir?

 

TMK’nın 286.maddesine göre soy bağının reddi davasını koca ve çocuk açabilmektedir. Annenin bu davayı açma hakkı bulunmamaktadır. Koca tarafından açılan davada, anne ve çocuk; çocuk tarafından açılan davada ise, koca ve anne davalı olarak gösterilmelidir.

Koca ve çocuk dışında, soy bağının reddi davasını ilgililer de açabilmektedir. Buna ilişkin şartlar ise TMK’nın 291.maddesinde açıkça belirtilmiştir. Buna göre; dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilir. Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl içinde soy bağının reddi davasını açar.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Soy bağının reddi davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olup taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır.

Soy Bağının Reddi Davası Her Zaman Açılabilir mi?

Soy bağının reddi davası hak düşürücü süreye tabi olup her zaman açılması mümkün değildir.  Süreler konusunda  Kanun maddesi oldukça açık olup TMK’nın 289.maddesine göre; Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlar.


Bu süreçte bir avukatınızın olması süreci doğru yönetebilmek ve sürecin uzamaması açısından oldukça önemli olup, detaylar için Bursa Hukuk ve Arabuluculuk'a başvurabilirsiniz.  

Bu Konuda Bize sorun !